In september van dit jaar ben ik samen met mijn vrouw naar Oostenrijk gegaan om samen met een vriend en vriendin heerlijk in de bergen te wandelen.

Voor ons was het de eerste keer in de zomer dat we daar waren en wat een heerlijk land is Oostenrijk. Geen stress, geen drukte en geen prikkels. Thuis word ik door de vele geluiden om mij heen zeer gestrest en bij teveel van deze externe prikkels gaat mijn uitknopje om en kan ik ter plekke in slaap vallen. Maar in Oostenrijk voel ik geen stress en word ik weinig geprikkeld en zit dan voor mij doen goed in mijn vel.

Op één van onze wandelingen kwamen we aan bij Lackenalm en het restaurantje van boer Anton. Voor het eerst heb ik daar Kaiserschmarn gegeten en volgens ingewijden de lekkerste van Gerlos en omstreken. Kaiserschmarn kan je een beetje vergelijken met onze poffertjes alleen vele malen lekkerder, maar ook vele malen machtiger dan onze poffertjes. Als je je bordje leeg eet dan heb je voor de rest van de dag genoeg gegeten.

Nu ben ik thuis de kok en heb best wel lol in de keuken. Ik maak graag lekkere dingen en een uitdaging ga ik hiervoor niet uit de weg. Vandaag was ik alleen thuis omdat mijn vrouw avonddienst had en toen schoot mij die heerlijke Kaiserschmarn van boer Anton weer te binnen en wist gelijk wat ik vanavond zou gaan eten.

Van onze vrienden hadden we een recept voor goede Kaiserschmarn gekregen en na even zoeken kon ik deze vinden.

Mij goed aan het recept gehouden en na een half uurtje stond daar mijn eigen Kaiserschmarn op tafel en ik moet zeggen, Anton eat your heart out! mijn Kaiserschmarn is net zo, misschien nog wel lekkerder dan die van jouw!

Voor iedereen die nu nieuwsgierig is geworden naar hoe Kaiserschmarn nu smaakt volgt hieronder het recept.

Ingrediënten voor 4 porties

100 gram rozijnen
5 el rum of water
6 eigeel
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
250 gram bloem
500 ml melk
50 gram zachte boter
Poedersuiker.

Bereiding

Laat de rozijnen minimaal een half uur wellen in de rum of het water. (voor kinderen gebruik je natuurlijk water)
Klop het eigeel, vanille en een beetje zout tot een luchtige schuimige massa.
Schep met een spatel eerst een beetje bloem dan een beetje melk door de massa, herhaal dit tot zowel de bloem als de melk op zijn.
Roer de zachte boter door het ontstane deeg.
Klop vervolgens het eiwit op tot een stevig schuim.
Schep nu het opgeklopte eiwit door het deeg, schep net zolang om tot er geen eiwitvlokken meer zichtbaar zijn.
Als laatste mogen de (uitgelekte) rozijnen door de massa.
De rozijnen mogen ook weggelaten worden als je dit niet lekker vindt!

Warm een koekenpan op en vet de bodem in met boter.
Giet nu een laagje van ongeveer 1 cm deeg in de pan.
Op een halfhoog vuur bak je tot de onderzijde bruin begint te worden en het deeg begint in te dikken.
Verdeel de ontstane pannenkoek in vier delen en draai deze om, dit is een klein beetje een kliederwerkje omdat de bovenzijde nog gedeeltelijk vloeibaar is.
Als de bovenzijde nu ook bruin begint te worden snij de de stukken in kleinere delen.
Strooi er wat suiker over heen zodat dit wat kan karamelliseren.
Haal van het vuur als de binnenzijde nog iets zacht is en leg alles op een bord.
Strooi er nu wat poedersuiker over.

Serveren met appelmoes of jam, allebei mag ook.
Een flinke toef slagroom is er ook heerlijk bij.

Eet smakelijk

Laat me even weten als je dit recept hebt gemaakt en wat je ervan vond.