Op 14 juni 2016 is het VN-verdrag voor mensen met een handicap inwerking getreden. In deze wetgeving is een amendement opgenomen voor mensen met een assistentiehond. Artikel 2 lid 1 regeld het toelaten van assistentiehonden en zegt dat mensen met een handicap of chronische ziekte, vergezeld door een assistentiehond deel moeten kunnen nemen aan de maatschappij.
Er moeten wel heel ernstige bezwaren zijn om mensen met een assistentiehond te weren uit winkels, taxi’s, restaurants, bioscopen, theaters, dierentuinen of gezondheidsinstellingen. Zo’n ernstig bezwaar kan een afdeling van een ziekenhuis zijn waar mensen worden verpleegd die eer vatbaar zijn voor ziektekiemen.
Er heerst nog veel onbekendheid over deze wetgeving. Vaak door onbekendheid worden assistentiehonden ten onrechte geweigerd. Restauranteigenaren die geen honden binnen willen en zeggen dat dit is omdat dit van de voedsel en warenwet niet mag bijvoorbeeld, hebben ongelijk. Zelfs een openkeuken is geen reden om een assistentiehond niet toe te laten. Taxichauffeurs die geen assistentiehonden willen vervoeren omdat zij geen haren in hun auto willen, gaan hun boekje te buiten. Supermarkten die weigeren een assistentiehond binnen te laten omdat er levensmiddelen binnen zijn, mogen dit niet.
Als gebruiker van een assistentiehond wil je heel graag, net als ieder gezond ander mens, meedraaien in de maatschappij en niet afhankelijk te hoeven zijn van anderen. Een weigering om ergens binnen te komen voelt als niet volwaardig zijn, je gestraft voelen omdat je een handicap hebt.
Stichting Gebruikers Assistentiehonden bemiddeld tussen gebruikers en bedrijven of instellingen die assistentiehonden en hun baasjes weigeren. Vaak na een goed gesprek en duidelijke uitleg over de wetgeving draaien zij bij en zijn hierna de gebruikers wel welkom. Maar er is nog heel veel werk te verzetten om iedereen op de hoogte te brengen van deze wetgeving.
Vrijdag ben ik zelf met mijn PTSS Buddyhond mee geweest voor een schouw in Krimpen aan den Ijssel. Samen met Stichting Gebruikers Assistentiehonden en enkele politici zijn wij overheidsgebouwen en gezondheidsinstellingen afgegaan om te testen of en in hoeverre wij met een assistentiehond welkom zijn. Krimpen aan den Ijssel is een gemeente waar wij bij alle instellingen welkom zijn. Soms dacht ik dat er wat gezegd zou gaan worden, maar als men eenmaal door had dat het om een assistentiehond ging waren wij meer dan welkom.
Dit soort schouws is heel belangrijk en er zullen er nog vele gaan volgen. Ook blijft het nodig om de wetgeving aangaande assistentiehonden onder de aandacht te blijven brengen, er is nog veel onduidelijkheid.
Heel jammer is het dat er instellingen zijn die weten dat deze wetgeving er is, maar zich er niets van aantrekken. Zo is er een grote dierentuin in Rotterdam die blijft weigeren assistentiehonden toe te laten en hier ook niet of moeizaam over in gesprek wilt gaan. De grote dierentuin in Amsterdam is uiteindelijk wel overstag gegaan en laat nu assistentiehonden wel toe. Het is niet uit te leggen of te begrijpen waarom een dierentuin in bijvoorbeeld Amersfoort nog nooit een probleem heeft gemaakt van honden in het algemeen in hun park en deze zeer welkom zijn en een ander zegt dat de gezondheid van hun dieren niet te waarborgen valt.
Er valt nog veel te verbeteren en ik heb besloten om mij dit jaar als vrijwilliger in te gaan zetten voor de Stichting Gebruikers Assistentiehonden.
Wil je meer weten over deze stichting : http://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl
Goede duidelijke post, Jacco.
Thnx
Wanneer er een ziekte verspreid kan worden in een dierentuin is dit misschien de reden dat een hond er niet in mag. Ik begreep dat zeehonden gevoelig zijn voor over te dragenziekten van honden . Het hangt dan af van welke dieren een tuin heeft en hoe ze die dieren kunnen uitsluiten van besmetting gevaar van de (hulp)hond contacten.
Alle Assistentiehonden zijn volledig gevaccineerd, worden op en top medisch gecontroleerd. Ze zijn rustig en stabiel, zullen niet gehen hokken of kooien opspringen. Mochten er echt dieren zijn die echt ziek of gestrest kunnen raken, kunnen die off-limits worden verklaard.
Goed dat je je hiervoor inzet en je blog is heel verhelderen en duidelijk Jacco.
Dank je Marcel
Dank je wel voor de duidelijke uitleg, Jacco.
De dierentuin in Rhenen doet ook nooit moeilijk als wij onze ‘gewone’ hond meenemen. Ik neem voor de zekerheid altijd het inentingboekje mee.
Bovendien kunnen overvliegende vogels ook vanalles verspreiden, denk ik zo.
En de honden komen toch niet in de hokken!?
Zo jammer dat we steeds minder tolerant en steeds dommer worden.
Goed dat jij je in zet. Succes