Niet zo lang geleden dacht ik nog hetzelfde als u!

2 januari 2018 Blog

Wat ben ik blij dat we oudejaarsavond niet thuis zijn geweest en de rust in de Noord-Hollandse polder bij vrienden hebben opgezocht.

Jaren lang ben ik een voorstander geweest van het consumentenvuurwerk. Het overlastmeldpunt vuurwerk van Groen Links vond ik maar gezeur van fanatieke milieufreaks. Ik kon mij niet ergeren aan het feit dat al vanaf begin november de jeugd vuurwerk afstak, ik ben ook jong geweest! Het afsteken van vuurwerk op de tijden dat het nog niet mag is spannend en wat heb ik soms moeten rennen om boze buurtbewoners of erger de politie van mij af te schudden. Het was gewoon een geweldige tijd die hoorde bij het volwassen worden, het besef hebben dat mensen er echt last van kunnen hebben kwam pas veel later.

Vuurwerk triggert mijn PTSS niet, ik heb geen PTSS opgelopen door geweldsincidenten en kom hierdoor redelijk door de December maand heen. Sinds anderhalf jaar heb ik Jinke mijn Buddyhond. Jinke is mijn rots in de branding en als ik het op straat of in een winkel moeilijk heb is ze er voor mij. Ze heeft me ontelbare malen gekalmeerd op plekken waar ik mij onveilig en angstig voel. De laatste twee dagen van het jaar zijn de rollen omgedraaid, door de vele knallen van vaak illegaal vuurwerk, is Jinke zo gespannen en angstig dat zij niet meer in staat was om haar werk voor mij te doen. Van helpende werd zij hulpbehoevend en moest ik haar kalmeren in plaats van andersom, zodoende kwam ik ook niet tot nauwelijks buiten.

Mijn wens voor 2018 is dat de politiek de verkoop van consumentenvuurwerk aan banden gaat leggen of geheel gaat verbieden en dat gemeentes hiervoor mooie vuurwerkshows gaan organiseren. Ook het bezit en invoer van het illegale vuurwerk mag van mij nog zwaarder worden bestraft.

Ja, hier spreekt heel veel eigenbelang uit en veel mensen zullen het niet met me eens zijn. Wat ik tegen deze mensen wil zeggen is: “U heeft “helemaal gelijk, niet zo lang geleden dacht ik nog hetzelfde als u!”

7 Replies to “Niet zo lang geleden dacht ik nog hetzelfde als u!”

 1. Wilfred Groenheide schreef:

  Allereerst wil ik jou, Jinke en jouw naasten een heel mooi, veilig en gezond 2018 toewensen Jacco. Je hebt het erg mooi omschreven. Kort maar krachtig. Vind het erg dat Jinke zo bang is van het vuurwerk en ook hierdoor niet in staat was om jou te helpen. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Van mij/ons mogen ze het vuurwerk ook zo snel mogelijk verbieden en desnoods ergens organiseren, maar niet meer vrij in de verkoop. Het heeft veel ongemak, zoals bij Jinke en jou, maar ook bij ons. Onze honden kunnen er op zich wel redelijk tegen, maar aangezien mijn vrouw o.a. de spierziekte dystonie heeft, wat [ernstige] verkrampingen veroorzaakt, mede getriggerd door de harde knallen van het vuurwerk, is het elke jaarwisseling maar de vraag of wij het zouden gaan redden met of zonder ambulance. Vorige jaarwisseling heb ik diverse keren Dormicum moeten injecteren, een zwaar en heftig middel, eigenlijk een narcosemiddel, maar één van de weinige opties om de spasme aanvallen tegen te gaan. Toen hebben wij het op het nippertje kunnen voorkomen dat ik 112 moest bellen. Dit jaar is het gelukkig redelijk goed gegaan, maar de jaarwisselingen ervoor was het “gewoon” dat er rond de jaarwisseling o.a. politie, ambulance en traumahelikopter letterlijk voor de deur stonden. Dus wat ons betreft mag het zo snel mogelijk verboden worden. Dus ik hoop van harte met jou en Jinke mee. Ik hoop dan ook dat Jinke inmiddels weer wat gerust is en in staat is om jou te helpen. Groetjes en pootje aan Jinke!

 2. Leo Schoonmade schreef:

  Helemaal mee eens.

 3. Herman Kriek schreef:

  Jacco, voor jou en je geliefden de allerbeste wensen die je maar kunt bedenken! En inderdaad consumenten vuurwerk is niet meer van deze tijd. Met name door de grote opkomst van de “handgranaten” van tegenwoordig. Het zal een cultuur omslag zijn voor ons maar wel aanzienlijk veiliger.

  • jack112 schreef:

   Ook voor jou en je naasten de allerbeste wensen. Wie weet dat e politiek wat met het vuurwerk gaat doen, ben bang dat de opbrengst aan belastingen zwaarder weegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)